Gyors döntésekkel és jó bet/raise size-zal a timing tell-jeink ellen


Törekedjünk arra, hogy játékunknak legyen egy ritmusa, hogy mindig ugyanannyi idő alatt reagáljunk az adott szituációkra. Így nem árulunk el magunkról hasznosat, döntési mechanizmusunk alapján az ellenfeleink nem fognak tudni eligazodni, hogy most éppen kinél van a jobb lapkombináció.
A határozott és gyors döntések a legjobbak szerintem, ezzel egy olyan tempót tudunk diktálni, amit az átlagos ellenfelek elöbb-utóbb átvesznek.
Miért jó ez nekünk? Az ellenfelek többsége: nem rutinos, nem képzett, a játékuk tele van hibákkal, és ha belekényszerítjük egy fokozott tempóba még gyakrabban fognak véteni.

Ennek ellentéte, a tudatosan utolsó pillanatra hagyott cselekvés, ezt a regulárok ellen érdemes alkalmazni, akik „unalmukban“ melléd ülnek. Ahhoz, hogy erről a leszoktassuk: vagy mindig alaposan elverjük, ami szinte lehetetlen, vagy az órabérüket, a tudatos időhúzással olyannyira lecsökkentjük (nem beszélve, hogy amikor a push/fold időszaka jön el, már remélhetőleg egy coin flip fog dönteni, ami megintcsak nem annyira profitábilis számára), hogy utána háromszor is meggondolja, hogy ellenünk megy-e legközelebb.

Ahhoz, hogy ez jól működjön, érdemes egy bet/raise sizing struktúrát beépíteni a játékunkba, amit következetesen alkalmazunk is.

Pl. én preflop általában:
• kis vakról 2,5bb-t emelek (induló lapjaim viszonylag széles mezőnyből vannak, itt mondhatni LAG vagyok),
• nagy vakról 4bb-t emelek (kimondottan csak top lapokkal, TAG játékkal).


4 megjegyzés:

Unknown írta...

Szeretném megkérdezni, hogy hogy játszol akkor, ha a LAG játéknál visszatolják az emelést 3bb-vel vagy all-in. Mondjuk J10o val emeltél Sb-ként 1. vakszinten 60-ig, és jön a 180 vissza. Mi ilyenkor a helyes játék?

Misima írta...

20/30-as vakszinteknél J10o könnyedén eldobom, itt még nincs elég információm az ellenfélről, nem kockáztatok. Nem szégyen a dobás, ezt is meg kell tanulni, ha esetleg ez jellemzőjévé válik a későbbiekben, a 3 pot-nyi visszaemelés, akkor minden további nélkül harcba szállnék ilyen közepes handekkel is.

truczat@gmail.com írta...

Ehhez én annyit tennék hozzá,hogy amikor a call mellett döntök a reraise után akár bajba is kerülhetünk, hiszen a TJ-t könnyen dominálják egy feszesebb 3bet range-el, és ha meg is jön a párunk nem dőlhetünk hátra.
Egy 89s ebben az esetben nyerőbb lehet, mert azt könnyen elengedjük a magas flopra, viszont közepes boardon meglephetjük az ellent.

Misima írta...

Bizony, oktató videókon hallottam erről először, akkor kaptam fel a fejem erre a gondolat menetre, és azt kell, hogy mondja igazuk van. Jobb szeretek én is spekulatív lapokkal harcba szállni egy ilyen visszaemelésre, mint hogy a dominálás veszélye fenyegessen.